De ale mamelor

Analizele din sarcină

Încerc să-mi amintesc cât mai corect din analizele făcute de mine, începând din primul trimestru de sarcină, mi-am consultat și dosarul.

Desigur, la fiecare sarcină și femeie, se personalizează și în funcție de problemele ei medicale, istoric, necesități etc. Per general, sunt multe uzuale și lor li se adaugă opționalele.

ATENȚIE: VARIAZĂ ÎN FUNCȚIE DE RECOMANDAREA MEDICULUI, DE SARCINĂ ȘI DE FEMEIE. Eu doar informez despre uzuale, ca idee. Trebuie să știți că nu toate analizele recomandate în sarcină sunt suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar câteva dintre analizele nedecontate sunt destul de scumpe, dar necesare.

Primul test făcut a fost analiza care să-mi confirme sarcina, analiza Beta HcG. Primul control medical l-am făcut la 6 săptămâni – aflasem cu 2 săptămâni în urmă și a durat programarea și să ajung la doctorul meu la București, incluzând o ecografie transvaginală pentru confirmarea instalării sarcinii, pentru a mă asigura că este normală, nu extrauterină șibcă îi bate inima bebelușului.

Lista primului set de analize:

  • determinare RH și grupa de sânge
  • analize uzuale de sange (glicemie, hemoleucogramă cu formulă leucocitară, Hb, Ht, indici eritrocitari)
  • hematologie (timp de protrombină Quick, timp de tromboplastină etc)
  • analiza biochimică a sângelui (glucoză serică,  TGO, TGP, uree, creatinină, acid uric, glicemie, calcemie, proteinemie etc)
  • profil de coagulare APTT
  • imunologie și serologie (serologia hepatitelor B și C, anticorpi Citomegalovirus , anticorpi rubeolă, anticorpi toxoplasmoză, testare  Listeria, testare Chlamydia, – tip IgM si IgG la majoritatea
  • markeri virali, de sânge, markeri endocrini etc
  • testul Babeș-Papanicolau
  • test Torch (testare virus herpetic, testare gonoree, testare pentru sifilis, testare HIV etc)
  • examen urină

Se adaugă analize în funcție de starea de sănătate a mamei și fatului: biopsie de vilozități coriale sau amniocenteza. Te ia cu capul cînd le citești, dar medicul știe foarte bine ce are de făcut și ce să-ți recomande. Tu trebuie doar să ai o idee.

Grupa de sânge și Rh-ul este un test pe care îl faci pentru a se constata o eventuală incompatibilitate între tine și partener, și pentru a hotărî următorii pași. Hemoleucograma reprezintă o analiză a sângelui matern care poate semnala existenţa unor  infecţii sau a altor afecţiuni care să interfereze cu buna dezvoltare a sarcinii. Sumarul de urină analizează existența sau inexistența semnalelor unei infecții urinare.Glicemia, transaminazele hepatice, ureea, creatinina, acidul uric, analizate împreună cu datele din hemoleucogramă și cele din sumarul de urină, pot duce la identificarea anumitor anomalii funcționale la nivelul unor organe sau sisteme.

Testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS (sifilis, HIV, hepatita B și C, etc) sunt specifice pentru bolile cu transmitere sexuală care, depistate, în mare parte, pot afecta grav fătul. În funcție de rezultat se poate stabili conduita ulterioară și metoda prin care vei naște. Testul TORCH nu este obligatoriu (eu am preferat să-l fac) dar este recomandat de majoritatea medicilor deoarece detectează o serie de boli grave care se pot transmite la făt, precum toxoplasmoza, sifilisul, varicela, zona zoster, HIV, hepatita B, rubeola, cytomegalovirus sau herpes simplex .Toate aceste teste de mai sus se fac în general în săptămânile 8-9 de sarcină.

Efectuezi (undeva dupa 11 și până la 14 săptămâni) SCREENINGUL FETAL, o analiză numită dublu test, folosit pentru descoperirea oricăror anormalii cromozomiale ce pot apărea la concepție, precum sindrom Down, sindrom Edwards, fibroză chistică, malformații cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida, ori altele. Testul constă în corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sângele matern cu anumiți parametri fetali ecografici (de ex. Translucența nucală) și clinici ai mamei (vârstă, înălțime, greutate, tensiune arterială, istoric medical etc.).

Eu NU l-am făcut, am preferat direct test genetic care se face și este cel mai relevant între 11 și 16 săptămâni (scump dar am vrut să fiu liniștită, are o rată 99,9 %) cu prelevare sânge matern la un laborator genetic și analiză directă ADN fetal. Astfel, am știut mult mai devreme ca și vârstă a sarcinii, dinaintea ecografiei, că este băiețel și că este totul în regulă.

 În al doilea trimestru de sarcină urmează:

-triplu test (săptămâna 17 de sarcină), în general dacă nu ai făcut dublu test, care are aceeași funcție ca analiza dublu test

-sumar de urină pentru verificarea nivelului de glucoză sau proteine în urină, lucru ce poate indica o anemie de sarcină

-test de toleranță la glucoză, ce poate detecta diabetul gestațional – FOARTE IMPORTANT

-ecografia de morfologie fetală de trimestru II

În al treilea trimestru, reiei toate analizele de sânge și umarul de urină. Faci testul pentru Streptococ de tip B ce presupune recoltarea de secreții din vagin. Dacă rezultatul acestui teste este pozitiv, se recomandă tratament cu antibiotic și repetarea testul peste alte 2 săptămâni. Streptococul de tip B se poate transmite fătului la naștere dacă ajunge infecția în uter și poate provoca infecții severe și complicații la bebeluși. Se urmărește tensiunea arterială, greutatea, poziția și înălțimea uterului, ritmul bătăilor cordului fetal.

Poate cea mai importantă analiză a acestui trimestru este ecografia morfologică, care se efectuează în preajma celei de-a 20-a săptămâni de sarcină și reprezintă o analiză amănunțită a părților fetale, a prezenței organelor fetale, o analiză a formei și structurii acestora și o analiză a fluxului sanguin care irigă placenta. Pentru că medicul va sta foarte concentrat și va analiza minuțios toate aceste aspecte, tu vei avea timp din belșug să-ți privești copilul, să-l analizezi și să-l asculți. Nu uităm și de screeningul morfofetal de trimestru 3.

Să fiți sănătoase și liniștite,

vă pupă mama lui Guguță.

NOTĂ:

Sursele: dosarul meu, dar și :

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s